29.03.2014

Londra Gezilecek Yerler

Londra gezilecek yerler yazısında Londra gezisi sırasında görülmesi gereken Bigben, Tower Bridge, London Eye, Trafalgar Square, Piccadilly Circus Covent Garden, British museum gibi Londra gezilecek yerler, Londraya nasıl gidilir, Londra şehir içi toplu taşıma araçları, Londrada bulunan müzeler, Londrada yaşam tarzı, Londra gece hayatının en hareketli yerleri hakkında ayrıntılı bir Londra gezi yazısı hazırladım.Londra Tottenham Court road metro istasyonunun hemen yanında bulunan bir gün önce rezervasyon yaptırdığımız St Giles otele gittik. Otel rezervasyonu yaparken otelin Londranın merkezi noktalarına yakın, yürüme mesafesinde olmasına özellikle dikkat ettim. Daha önce Londrada yaşadığım için neredeki bir otele gitmem gerektiğini biliyordum. Bundan dolayı Oxford streetin hemen başlangıçında, Sohoya yürüyerek 5 dakika mesafede bulunan St Giles oteli seçtim. Otelde bir gün önce yaptığımız rezervasyonla 89 pound fiyatla iki kişi konaklayacaktık. Bir gün önce yapılan bir rezervasyon için böyle merkezi yerdeki bir otelin ücreti normal geldi bana. Otele yerleştikten hemen sonra Londra gezilecek yerler listesini gezmeye başladık.

Londra Gezilecek Yerler Listesi                                                                

  • Big Ben
  • London Bridge (Tower of London)
  • Trafalgar Square
  • Piccadilly Circus
  • Oxford Street
  • Covent Garden
  • Leicester Square
  • Regent’s Street
  • Hyde Park
  • National Galeri
  • British Museum                                           
  • Harrods Alışveriş Merkezi
  • Soho
Londra'da gezilecek yerler hakkında bilgi alalım

Otelimizin hemen yanında olan Londra gezilecek yerler arasında yer alan Oxford Street ile Londra gezimize başlıyoruz. Oxford street benim en son Londraya geldiğimden beri biraz değişmişti. Oxford street üzerinde çok sayıda inşaat vardı. Daha sonra anladım ki Londra inşaatlar sadece Oxford Street üzerinde değil bütün her yerde çok sayıda artmıştı. Bunun sebebinin 2012 Londra olimpiyatlarından sonra şehrin tamamen bir değişime gitme yönünde olduğunu düşünüyorum. Tam bilmiyor olmama rağmen Olimpiyatlardan önce Londrada bir inşaat yasağı da gelmiş olabilir diye düşünüyorum. Oxford street Londraya alışveriş yapmaya gelenler için çok elverişli bir caddedir. Uzunca dümdüz bir cadde de oldukça fazla mağaza ve alışveriş merkezi bulunmaktadır. Buralarda her zevke hitap eden kıyafetler, eşyalar, teknoloji ve spor mağazalarından aklınıza gelebilecek her türlü mağaza bulunmaktadır. Oxford street üzerinde sonuna kadar yürürseniz Londranın en büyük parkı olan aynı zamanda Londra gezilecek yerlerarasında yer alan Hyde parka ulaşırsınız. Hyde park Londra merkezinde yer alan tam bir doğa harikasıdır. Londra gibi bir şehrin en merkezi yerinde bu kadar büyük bir yeşil alan saklayabilmek gerçekten takdir edilmeli. Hyde park özellikle yaz aylarında çok sayıda organizasyonun gerçekleştiği bir yerdir. Dünyaca ünlü sanatçılar burada konserler vermektedirler. Biz Hyde Parka sonra gideriz diye düşündüğümüzden Oxford street metro istasyonunun bulunduğu yerden sola dönerek Londra gezilecek yerler arasında bulunan Regent’s street caddesi üzerinde gezmeye devam ettik. Bu cadde de yine alışveriş yapmak isteyenlerin en favori yerlerinden birisidir. Regent’s Street üzerinde yine önemli markaların bulunduğu büyük ölçekli mağazalar bulunmaktadır. Regent’s street caddesi üzerinde sonuna kadar yürüyünce Londra gezilecek yerler arasında turistlerin en yoğun olduğu bölgelerden biri Piccadilly Circusa ulaşıyorsunuz. Piccadilly circus büyük reklam tabelalarının ve Eros çeşmesinin bulunduğu bir meydandır. Eros çeşmesinin etrafında fotoğraf çeken ve oturan çok sayıda turist görürsünüz. Piccadilly Circusun üst tarafı Soho olarak bilinen Londra gece hayatının en hareketli bölgesidir. Soho bölgesinden yazınınn ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğim.

Piccadilly Circus’tan sonra Londra gezimize Londra gezilecek yerler arasındaki Leicester Square ile devam ettik. Piccadilly Circus ile Leicester Square yanyana olan iki yerdir. Leicester Square Londrada büyük sinema salonlarının bulunduğu ve bu salonlarda filmlerin premierlerinin yapıldığı bir yerdir. Bizim gittiğimiz gün yine tesadüfen açlık oyunları isimli filmin İngiltere galası yapılacakmış. Her yerde bu filmin afişleri vardı. Yüzlerce kişi filmin başrol oyuncularının geçeceği kırmızı halı etrafında dizilmiş onları görmeyi bekliyordu. Londrada yaşadığım dönemde de burada bazı filmlerin premierlerine şahit olmuş dünya starlarını görmüştüm. Leicester square de ve çevresinde yemek yenilecek yerler çoğunluktadır. Londra da bir öğle yemeğinizi burada yemeyi tercih edebilirsiniz. Burada bulunan Bella İtalia isimli şubeleri İngilterenin bir çok yerinde bulunan İtalyan restorantını tavsiye edebilirim. Bu İtalyan restorantında bulunan çorbalar İngiltere de her zaman tercih ettiğim yiyecekler arasındadır. Gerçekten bu çorbalar çok lezzetli oluyor. Leicester Square’in hemen yanında Londranın çin bölgesi Londra gezilecek yerler arasında ki China Town bulunuyor. Biz China Towna şöyle bir uzaktan bakarak geçtik. Zira China Town içine girersek bizi nasıl hoşuma gitmeyecek yemek kokularının beklediğini biliyorduk. Zaten çok fazla bir özelliği yok. Dünyanın her yerinde bulunan Çin bölgelerinde bir diğeri. Farklı bir özelliği bulunmamaktadır.

Leicester Square de yemek yedikten sonra yönümüzü yokuş aşağı sağa dönerek Londra gezilecek yerlerarasındaki en büyük meydan olan Trafalgar Square’e doğru çeviriyoruz. 5 dakika yürüdükten sonra kendimizi bu büyük meydanda buluyoruz. Önce biraz etrafı seyrettikten sonra Londranın ve Avrupanın en önemli sanat gelerisi Londra gezilecek yerler arasındaki National galeri içine giriyoruz. Londra da bu tarz müze galeri gibi yerlerin hepsi ücretsizdir. İçeri girdiğimizde eski tarihlerden kalma sanatsal değeri çok yüksek olan fakat bizim pek birşey anlamadığımız tablolara bakınıyoruz. Her ne kadar birşey anlamasakta tabloların gösterişi bizi de etkiliyor. Tabloların önünde oturup dakikalarca tabloları izleyen çeşitli notlar alan insanlar görüyoruz. National galeri içerisi gerçek çok büyük. Birkaç yerinde ücretli girilebilen sergiler yapılmakta. Biz içeride yarım saat gezdikten sonra çıkıyoruz. Tekrar Trafalgar meydanındayız. Trafalgar meydanında aslan heykelleriyle birlikte havuzlar yeralmakta ve tam ortasında da Nelson sütünu yer almaktadır. Her yerde turist kafilelerinin gezdiği bir yer burası. Trafalgar Square de National galeri önünde baktığınızda Londanın ziyaret edilmesi gereken en önemli yeri olan Big Ben saat kulesini görebiliyorsunuz. Bizde buradan Bigbeni arkamıza alıp bir kaç fotoğraf çekildikten sonra Big Ben saat kulesinin bulunduğu Westminster ilçesine doğru yürüyerek gidiyoruz.

Ancak Bigben’e gitmeden önce bahsedilmesi gereken Londra gezilecek yerler içinde yer alan kraliyet ailesinin yaşadığı yer olan Buckingham palace’a Trafalgar Square’den sağa doğru giden yol boyunca yürüyerek ulaşılabilir. Bu yolun yanında St James Park bulunmaktadır. İsterseniz parkın içinden yürüyerek Buckingham sarayına ulaşabilirsiniz. Ben daha önce çok defa gittiğim bir yer olduğundan ve yürümesi de biraz uzun sürdüğünden buraya gitmeyi tercih etmedik. Yaklaşık 20 dakika boyunca burada yürümeniz gerekiyor ve aynı yolu tekrar geri gelinmelidir. Burayı es geçerek 10 dakika yürüyerek Big Ben saat kulesine ulaşıyoruz. Londra gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Big Ben saat kulesinin bulunduğu parlamento binası karşımıza çıkıyor. Her yer turist kaynıyor diyebilirim. Herkes fotoğraf çekiliyor. Yine buraya gelmişken parlemento binasının hemen arkasında bulunan Westminster Abbey adındaki Londranın en önemli katedralini de gezmek gerekir. Big Ben saat kulesine gelince Londranın ortasından akan Thames nehrini de görmüş olduk. Thames nehri Londrayı ortasından ikiye bölmektedir. Thames nehrinin güneyi güney Londra olarak anılmaktadır. Big Ben saat kulesinin karşısında Thames nehrinin diğer tarafında Londrayı tepeden izleyebileceğiniz dönme dolap görünümünde London Eye bulunuyor. Yavaş yavaş hareket eden London Eye en üst noktalarından bütün Londrayı görme imkanı bulunuyor. London Eye Londra gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Biz London Eye binmeyi istemediğimizden Londra gezilecek yerler listesindeki yeni rotamızı Tower Bridge olarak belirledik. Bu zamana kadar Londrada gezdiğimiz her yere yürüyerek gittik. Ancak London Bridge’e gitmek için metroya binmek gerekiyor. Gün içinde daha sonra da lazım olacağından günlük zone 1′i kapsayan metro bileti aldık. Bu biletle Londra da zone 1 içinde aynı gün boyunca metro ile sınırsız dolaşabiliyorsunuz. Burada otobüs ile de gidilebilir ancak çok uzun sürer. Westminster metro istasyonundan metroya binerek Tower Hill metro istasyonunda iniyoruz. Tower hill metro istasyonunda indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından Londranın önemli yapılarından birisi olan köprüye geliyoruz. Bu köprü Thames nehri üzerinde kurulmuş olan bir köprüdür. Tarihi görünümünden dolayı herkes burada fotoğraf çekiliyor. Tower bridge’in hemen yanında Tower of London yani Londra kalesi bulunmaktadır. Londra kalesinin içine girerek gezme imkanınızda bulunmaktadır. Daha önceden gittiğimiz için gitmeyi tercih etmedik. Bu bölgede Tower bridge veya Londra kalesiyle ilgili hediyelik eşya satan bir mağaza bulunmaktadır. Londranın her yerinde hediyelik eşya satan dükkanları sıkça görebileceğinizden dolayı buranın diğer yerlerden bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Tower Bridge çevresini gezdikten sonra yine aynı şekilde metroya binerek merkeze geri dönüyoruz.

Londra gezilecek yerler arasında bu seferki yeni rotamız Covent Garden. Tower Bridge metro istasyonundan kısa bir yolculuk sonucunda Covent Garden metro istasyonuna geliyoruz. Covent Garden Londrada çok canlı bir bölgedir. Özellikler haftasonları sokakta çeşitli gösterilerin yapıldığı, alışveriş yapmayı sevenlerinde uğrak noktalarından birisidir. Covent Gardenda bulunan Apple Market farklı tarzlarda küçük küçük dükkanların bulunduğu içinde cafelerin olduğu çok farklı, etkileyici bir yerdir. Biz Cavent Garden’da çok fazla vakit geçirmedik. Zaten artık akşam olmuştu. Londranın gezilecek yerleri arasında bulunan en önemli yerleri bir günde bitirmiştik. Ancak alışveriş yapmak isteyenler Covent Garden da uzunca bir süre geçirebilirler. Covent Garden’dan otelimize yürüyerek 20 dakika içinde ulaştık. Biraz dinlenip tekrar dışarı çıkacaktık.

Dinlendikten sonra akşam yemeği için dışarı çıktık. gün içinde görüştüğümüz Londrada yaşayan bir arkadaşımız akşam yemeği için bizi bir İtalyan restoranına götüreceğini söylemişti. Bunun için rezervasyon yaptırmıştı. Bu restorant Knightsbridge metro istasyonuna ve Londra gezilecek yerler arasındaki Harrods alışveriş merkezine çok yakınmış. Otelimizin yanında bulunan Tottenham court road metro istasyonundan sabah aldığımız aynı biletlerle metroya binerek Knightsbridge metro istasyonunda iniyoruz. Restorantın adresine doğru yürürken karşımızda Londra gezilecek yerler arasında yer alan Harrods alışveriş merkezini görüyoruz. Harrods alışveriş merkezinin duvarlarında boydan boya var olan ışıklar burada güzel bir görsel ortam yaratmış. Harrods alışveriş merkezi Londra alışverişin en pahalı yerlerinden birisidir. Dünyanın en pahalı markalarının ürünleri Harrods içinde satılmaktadır. Bir çok ünlü isim dünyanın farklı yerlerinden burada alışveriş yapmak için gelmektedirler. Bizim alışveriş ile pek işimiz olmadığından içine girmeden dışarıdan bir kaç fotoğraf çekip yolumuza devam ediyoruz. Biraz sonra ulaştığımız İtalyan restoranından içeri girer girmez duvarda buraya gelmiş yemek yemiş dünya starlarının bu restoranda çekilmiş fotoğraflarını görüyoruz. Dünyanın en ünlü isimleri futbol yıldızları, popstarlar herkesin fotoğrafı mevcut. Sinyor Sassi isimli bu küçük ama yemekleri lezzetli restoranda yemeğimizi yiyoruz. Hiç bir boş masa bulunmuyor. Önceden rezervasyon yaptırmadan gidilirse boş masa olmayabilir. Londrada yemek yenilebilecek güzel bir yer burası.

Akşam yemeğimizin ardından Londra gezilecek yerler arasında bulunan Londra gece hayatı en canlı yeri olan Sohoya geliyoruz. Soho Londranın merkezinde yer alan bir çok pub bar ve gece kulübünün bulunduğu Londranın akşamları en hareketli yerlerinden birisidir. Özellikle haftasonları Soho sokakları sabahlara kadar eğlenen gençlerle doludur. Soho da bulunan mekanların bazılarına giriş ücretlidir. Haftaiçi genelde giriş ücreti olmamakla beraber haftasonları giriş ücretleri mekana göre farklılık göstrmektedir. Sohoda herkesin zevkine hitap edebilecek bir çok farklı mekan bulunmaktadır. Bizde bu barlardan iki tanesine girip vakit geçirdikten sonra artık gün boyunca gezmenin yorgunluğuyla otelimize doğru yöneldik. Otel Sohoyada çok yakın olduğundan 10 dakika sonra otele ulaşmıştık. Londra gezilecek yerler, Londrada yapılacak şeyler arasında bir çok şeyi yaparak günü bitirdik.

Buraya kadar Londra gezilecek yerler arasında bizim Londraya gittiğimiz ilk gün yaptıklarımızı anlattım. Bundan sonra Londrada yapılacak diğer şeyler hakkında bilgiler vereceğim. Londrada bir çok müze bulunmaktadır. Bu müzelerin hepsine giriş ücretsizdir. Londrada bulunan müzeler arasında en büyüğü ve ilk sırada görülmesi gereken yer British Museum. Biz British museum’a gezimizin ikinci gününde gittik. British Museum Londrada Tottenham Court Road metro istasyonuna yürüyerek 10 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Bulunduğu yerin adı Holborn’dur. Holborn ilçesinde bulunan British museuma gidince müzenin girişinde farklı okullardan gelmiş olan bir çok öğrenci gurubu gördük. Müzeye dışardan bakınca ne kadar büyük bir yer olduğu belli oluyor. British museum içinde farklı uygarlıklara devletler milletlere ait yüzyıllar öncesinden kalma eserler yapıtlar bulunmakta. Her devletin toplumun eserleri farklı farklı bölmeler içinde sergilenmektedir. Londraya gidildiğinde müze gezmeyi sevmeseniz bile burası görülmesi gereken bir müze. Bu müze dışında Londra da İmperial War Museum yani savaş müzesi bulunmaktadır. Bu müze Londra Thames ırmağının güneyinde yer almaktadır. Londrada Arsenal Football club museum, Bank of England museum, Cinema museum, Crime museum gibi bir çok farklı dalda müze bulunmaktadır. British library ‘de Londrada kitapları sevenler için görülmesi gereken bir yerdir.

Londra gezilecek yerler arasında Camden Town isminde Londranın genel yapısından bağımsız çok farklı bir yer vardır. Buraya Camden Town metro istasyonundan ulaşılabilir. Camden Town daha çok uçuk kaçık kıyafetler giyen her yeri dövmeli piercingli kişileirn takıldığı bir bölgedir. Burada çok sayıda dövme dükkanı ve bu tarz kıyafetlerin satıldığı dükkanlar bulunmaktadır. Ayrıca Camden Town açık pazarında da farklı tarzlarda kıyafet alışverişi yapılabilir. Camden Town çok fazla turistik bir yapıya sahip olamamasına rağmen merkeze yakın bir konumda olduğu için Londra gezilecek yerler arasındadır.

Londra gezilecek yerler arasında Hyde Park dışında yer alan parklar Regent’s Park ve St. James Park, Green Park olarak sayabiliriz. Bu parkların hepsi şehir merkezinde yer aldığından yeşil bir doğa görmek isteyenler buraları gezebilirler. Londranın güneyinde başlangıç meridyeninin geçtiği Greenwich bulunmaktadır. Buraya metro ile ulaşım yoktur. Şehir içi tren hattı veya otobüs ile gidilebilir. Ben daha önceden buraya gitmiştim. Esasında görülecek çok fazla bir şey yoktur. Ama Londrada uzun süre kalcaklar buraya da gidebilirler. Londra gezilecek yerler arasında yer alan St Paul katedrali Londrada en çok ziyaret edilen katedraller arasındadır. Tate modern, Londra müzesi, Royal Albert Hall, Wembley stadyumu, Royal opere house, Tate Britain, O2 Arena, Emirates Stadyumu, Londra bilim müzesi, Madam Tussauds, Bricklane, London zoo, Sea life London aquarium, Canary Wharf, Londra gezisi için Londra gezilecek yerler arasında yer alan diğer önemli noktalardır.

Londra gezilecek yerler arasında tiyatroları da sayabiliriz. Londra tiyatro sevenler için çok güzel bir şehirdir. Londrada birbirinden farklı çok sayıda tiyatro salonunda dünyanın en ünlü oyunları ve müzikalleri yapılmaktadır. Londra bulunan sayısız tiyatro salonundan en ünlüleri arasında Royal albert hall, Piccadilly theatre, Cambridge theatre, Prince edward theatre, Apollo victoria, New London Theatre’ı sayabiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder